''Wij verrassen onze klanten dagelijks met heerlijke, ambachtelijke producten.’
Echte Bakker Wouda is al jarenlang een begrip in Hengelo en omstreken. Eigenaren Anne Wouda (43) en Marly Stopel (44) ontmoetten elkaar ooit als tieners. Anne zat toen op de bakkersvakschool in Wageningen en Marly deed de Pabo. Marly kwam al snel als zaterdaghulp in de bakkerswinkel van de ouders van Anne terecht. Na de afronding van hun beide studies bleven ze in de zaak van het echtpaar Wouda werken. Nu, ruim vijfentwintig jaar later, drie mooie winkels in Hengelo en drie prachtige kinderen verder, doen Anne en Marly nog steeds wat zij het liefst willen: hun klanten verrassen met heerlijke, eigengemaakte producten.
Marly vertelt enthousiast: ‘Wist je dat de bakkersfamilie Wouda oorspronkelijk uit Friesland komt? Vandaar dat wij nog altijd het Friesche Suikerbrood en de Oranjekoek, beide naar ons familierecept, in ons assortiment hebben. Anne behoort tot de derde generatie van de bakkersfamilie en is echt opgegroeid in de bakkerij. Toen hij acht jaar oud was, zijn zij verhuisd naar Hengelo. Als kind hielp hij al volop in de winkel mee met soesjes vullen, broodjes maken en schoonmaken.’
Tegenwoordig is Anne degene die als eerst aan het werk gaat en als laatste de zaak afsluit. De rol van Marly is nu voornamelijk achter de schermen. ‘Naast ons filiaal in Slangenbeek hebben we nog twee winkels in de winkelcentra Hengelose Esch en Hasselo. Vanuit onze bakkerij in Hasselo wordt iedere dag ons assortiment aan brood, gebak en nog veel meer lekkers gemaakt en gebracht naar onze winkels. Ik zorg ervoor dat alles goed loopt. Mijn taak is namelijk het coördineren van vierenveertig mensen die verspreid over onze drie filialen werken. Sommige van hen zijn inmiddels bijna vijfentwintig jaar in dienst bij ons. Dat schept natuurlijk een band. We zijn één grote bakkersfamilie’, lacht Marly.
Van de drie filialen heeft Slangenbeek een speciaal plekje in haar hart. ‘Dat komt doordat we echt veel moeite hebben gedaan om destijds een plek in het winkelcentrum te bemachtigen. Het waren andere tijden en je moest er echt werk van maken om überhaupt in aanmerking te komen. Ik ben er nog steeds erg trots op dat het ons is gelukt.’
Twintig jaar later is de bakkerij in de volgende fase beland. ‘We hebben plannen om de winkel helemaal te moderniseren. Ook hebben wij recent nieuwe chocolademachines aangeschaft, zodat we alle chocolade zelf kunnen maken. We willen onszelf namelijk blijven ontwikkelen en zitten wat dat betreft niet stil. Het werk is eigenlijk nooit af en Anne is altijd tot laat in de nacht bezig in de banketbakkerij. Dat is af en toe best pittig, maar dat hoort erbij. Wat ons echt drijft is onze wens om onze klanten te blijven verrassen met zelfgemaakte, ambachtelijke producten; van brood tot luxe gebakjes en straks heerlijke chocolade. Daar doen we het voor!’